TaRMaK is een circuskamp en/of -lessenreeks voor kinderen en jongeren (van 8 tot 14 jaar) die het slachtoffer zijn van intrafamiliaal geweld. Bedoeling is dat ze samen positieve ervaringen opdoen, cultuur beleven en plezier maken. Tegelijkertijd werken ze op subtiele wijze aan versterkende competenties.
Daarnaast wil TaRMaK deze groep helpen bouwen aan een hoopvol perspectief. De organisatoren vertrekken daarbij vanuit de HOPE-methodiek van de Amerikaanse professor sociaal werk Chan Hellman (University of Oklahoma). Hij doet onderzoek naar de effecten van hoop als een psychologische kracht die kinderen en volwassen kan helpen om traumatische ervaringen en crisissituaties te overwinnen.
Met de circustrajecten van TaRMak wil Ell Circo D’ell Fuego deze groep versterken. Dat doen ze in samenwerking met Circusplaneet en Family Justice Center Veilig Thuis (FJC).
Academisch kader
In eerste instantie moet TaRMaK een veilige omgeving zijn waar deelnemers tot een individueel en een sociaal leertraject komen, zonder schoolse of therapeutische bijklank. Daarnaast nemen de organisatoren ook een onderzoekende houding aan binnen hun traject. Daarvoor krijgen ze ondersteuning van de onderzoeksgroep SoMeThin’K van de faculteit sociale wetenschappen (KU Leuven). Ze willen hun ervaringen delen met de academische wereld, de welzijnssector en het brede culturele veld en werken daarvoor een publicatie uit.
TaRMaK in Gent
In de herfstvakantie van 2022 organiseerde Circusplaneet een circuskamp voor kinderen van 8 tot 10 jaar bij wie het thuis soms wat moeilijk loopt.
“Voor mij is circus samenwerken, verbinden, liefde, leren met vallen en opstaan, durven, creëren, applaus geven en ontvangen…. Dit en zoveel meer proberen we mee te geven tijdens een TaRMaK-kamp. En eigenlijk is die ‘zoveel meer’ de interessantste. Want je kan zo’n mooi programma opstellen over wat je wil meegeven, iedereen pikt er zijn eigen ding uit en geeft er betekenis aan.” – Karen Decoster, coördinator bij Circusplaneet en Gentse schakel binnen het TaRMaK-project.
TaRMaK krijgt financiële steun van de Vlaamse Overheid, de stad Antwerpen, de spelers van de Nationale Loterij en het Nike Community Impact Fund, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.